0 342 221 09 00 info@tobbgaziantepkgk.org

Farklılıklar daha doğmadan başlamıştı. Annem beni 15 yıldan sonra ve kaybedilen 17 candan sonra kucağına alabilmişti. Benim ve benden sonra doğan iki kardeşimin üzerine titriyorlardı. Belki anne-babamın çektiği çocuksuzluk ızdırabı, beni de onlara karşı hassas olmaya itti.          Kitaplara aşkım 4 yaşındayken babamın aldığı Ayşegül serilerindeki resimlerle başladı. Altı yaşında ilkokula başladım. Sessiz, okumaya delicesine aşık bir çocuktum. Daha ilkokuldayken Kemallettin Tuğcu nun kitaplarının çoğunu okumuş, Savaş ve Barış gibi Tolstoy un klasiklerine yönelmiştim. Hiç bir şey bulamazsam eski gazete ve dergiler vardı. İlkokul bitince, "buraya kadar, okul hayatın bitti" dediler. Yıl 1976. Anarşi ve kargaşa dönemi, her köşe başında bir insan öldürülüyor, ve kim vurduya gidiyor. Değil kız çocukları, erkek çocukları dahi okula göndermek istemiyorlar. Kitapsız, okulsuz, hedefsiz bir hayat! 

Babam değirmen işletiyor. Bir yaz sabahı, annem ve kardeşlerimle değirmende yattık, eve dönerken annem arkadaşıyla kapıda rastlaştı, konuşuyorlar, evin kızı da temizliğini yapmış gergefin başında nakış işliyor. Hemen hemen aynı yaştayız, bizi bekleyen hayat evlilik.Böyle bir hayat, benim hayalim değil. Hemen yazlıktaki teyzeme mektup yazdım. Beni kurtarırsa o  kurtarır. 10 gün sonra teyzem bizim evde, annemi babamı ikna etmeye çalışıyor. Çözüm Kız Meslek Lisesi, en tehlikesiz ve güvenli okul!

                5 yıl sonra, lise sona geçtiğim yaz, tehlike çanları yine çalmaya başladı. Lise bitince ne yapacağım, ben okumalıyım. 1980 darbesi yeni olmuş. TV de bir haber: Okul birincileri o seneye mahsus istedikleri üniversitelerde istedikleri bölümlere yerleştirilmişler. Bir umut ışığı doğdu, okulumda dereceye girebilirdim, belki gelecek yıl da böyle bir imkan verilirdi. Bir yandan okulda başarımı artırmak için sabahlara kadar dikiş dikerken, diğer taraftan kısıtlı imkanlarımla (Dershane yok, Final serisi ve birkaç sınav kitapçığı...) üniversiteye hazırlandım. Ailem bu kez oku, ama şehir dışı yok diyor. Tek seçeneğim: Gaziantep-ODTÜ. Yıl 1982. Makina Mühendisliğini kazandım. Yabancı dil: Fransızca, Fizik:Yok, Kimya:Yok, Matematik: Yok. ama başaracağım. Dikiş diken bir öğrenciyken, kaynak yapan bir öğrenci olmuştum.

                1988 de üniversiteyi bitirdim. Bu esnada hayatımda başka bir değişiklik de olmuştu. Bölüm arkadaşım, herkesin Azrail diye ilk duyuşta ürktüğü adamla, evlenmeye karar vermiştik. Adana ve Antep'teki ailelerimizin rızasını almak gerekiyordu, zordu ama başardık. Evlendik. Mezun olduğumuz bölümde, Arş Gör. olarak kaldık. Daha sonra yüksek lisans, ve doktora dönemlerimiz başladı. Yeni evlilik, çocuk, kariyer... ve ARGE'li yıllar başladı. Zor günlerdi, ama güzel.

Araştırma Fonu ve Tübitak destekleri ile yoklukta fark yaratmaya çalışıyor, sabahlara kadar üniversitenin laboratuarında deneyler yapıyorduk. 1993 de "Kırmızı Kabuklu Kuru Antep Fıstığını Soyma Makinası"nı yaptık. 1996 yılında Tübitak-TİDEB ve TTGV nin hedefindeki Üniversite- Sanayi İşbirliği için Gaziantep'e çıkarma yaptı. Projemiz "Polipropilen Halı İpliği Üretim Makinası"na, 1998 yılı TÜBİTAK-TTGV-TÜSİAD Teknoloji Başarı Ödülü verildi. Aynı projeye GSO ve  GAGİAD da ödüller verdi. Bu süreçten sonra, eşim Doç. Dr. Yusuf A. Uskaner üniversiteden ayrılıp özel sektörde çalışmalarına devam ederken, ben de Tekstil Müh. Bölümüne geçerek, çalışmalarımı Sentetik İplik Üretimi, Nonwoven, Teknik Tekstiller üzerine yoğunlaştırdım. 1990 ların sonunda bu projeyle başlayan "Sentetik İplik Üretim Makinası" sevdamız USLAN ARGE İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. çatısı altında Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun Sentetik Tekstil Makinaları Üretim Merkezi olma hedefiyle devam etmektedir. 2009 yılında, Gaziantep Teknopark'da kurduğum USLAN ARGE bir mühendislik, danışmanlık, imalat, ithalat, ihracat ve ticaret şirketidir. 2012 yılında USLAN üretim faaliyetlerine başlayınca Gaziantep Üniversitesi'nden emekli olup, şirket yönetimini tam zamanlı sürdürmeye başladım ve ekibimle birlikte Gaziantep 1. Org. San. Böl. de USLAN Arge Laboratuarını kurdum. USLAN'ın TÜBİTAK-TEYDEB Arge projelerinin yürütücülüğünü yapmaktayım. USLAN, Sentetik Tekstil Makinaları üretmekte, mevcut sentetik iplik sistemlerine çözümler sunmakta, ve otomasyon yenileme çalışmaları yapmaktadır. Schneider Elektrik'in, OEM, çözüm ortağıdır.  

Üniversitede yetiştirdiğim sayısız mühendisin yanında, üç de çocuk yetiştirdim. Oğullarım mühendislikte karar kıldı, kızım ise şimdilik etkileniyor. 2002-2004 yıllarında, Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyasına yönelik Beyaz Sayfa, gazetesinin Beyaz Gölge  köşesinde yazılar yazdım. TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyesi ve Eğitim Komisyonu Başkanlığı yaptım. Arge ve İnovasyon konusunda seminerler verdim. 2013 yılında, Gaziantep TMMOB Mimarlar Odası'nın “Kızlar Okusun Onlar Gibi Olsun” projesi kapsamında hazırlanan belgeselde, hayatı örnekleştirilen 25 kadından biri olarak yer verildi ve ödüllendirildi.

Hayat kolay değil; mücadelesi de var, acıları da var, güzellikleri de. Önemli olan güzellikleri yaşarken, acılara dayanma gücü ve mücadele azmimizi kaybetmemektir. Size sunulanı değil, sizin istediğinizi yaratmak elinizdedir; Ama kırmadan, dökmeden, akıllıca.